maanantai 26. lokakuuta 2020

Mikä on taidetta?

 Saimme tehtäväksi pohtia mikä on taidetta esimerkkien avulla. Ottakaa hyvä asento, kupponen teetä ja aikaa tämän pitkän pohdinnan lukemiseen. Nauttikaa.

Tatuoinnit

Tatuoiminen on kuin piirtämistä, mutta paperi muuttuu ihoksi ja kynässä on terävempi terä. Mielestäni piirtäminen on taidetta, joten myös tatuoiminen on. Se on eri asia, mitä tatuoi. Jos tatuoida tatuoi toisen piirtämän kuvan, niin onko se silloin taidetta? On. Toisen piirtämä kuva on taidetta ja siihen yhdistettynä tatuoidan kädentaito ja ammattimaisuus on taidetta.

Juurtaakohan taito -sana sanaan taide? Jos sanotaan: "Olet taitava." Niin tarkoittaako se: "Olet taiteilija?" Mene ja tiedä, mutta takaisin tatutointeihin.

Jos tatuoida yhdessä asiakkaan kanssa pohtii tatuointia ja tatuoida piirtää sen asiakkaalle, niin silloin sekin on taidetta. Tai jos asiakkaalla on monia valmiita kuvia ja/tai symboleita, joita hän yhdessä tatuoidan kanssa puntartoi niin, silloin se on järjestelmällistä taidetta. Karsitaan turha pois tai lisätään uusia leimoja, jotta saadaan ehjä, kaunis ja asiakkaan mieleinen kokonaisuus.

Moottoripyörä

Jos mennään historiassa taaksepäin ja mietitään miten moottoripyörät syntyivät. Ne syntyivät koska, polkeminen kävi raskaaksi ja moottoripyörällä oli helpompi kulkea. Eli täysin käytännöllisuus edellä. Ikään kuin funktionalismissa. Kun kaikki tekninen osuus on saatu moottoripyörästä hoidettua, niin pitää suunnitella ulkokuori. Ei ehkä silloin tämän vekottimen alkuaikoina ollut väliä miltä ajoneuvo näyttää eikä ollut resursseja. Nykyään se on kulttajalle tärkeää miltä ajopeli näyttää. Silloin siitä tehdään hieno, jotta se myy enemmän. Prosessissa pohditaan muotoja, värejä, kiiltoasteita ja pakoputkien ulkonäköä varrattuna muuhun ulkonäköön. Onko visuaalisesti kaunis esine taidetta? Historia ottaa tähän kantaa.

Historia ja taide kulkee käsi kädessä: taide on historiaa ja historiasta syntyy taidetta. Jos vertaan vanhaa moottoripyörää versus tuliterää uutta konetta, niin pidän vanhempaa pyörää taiteellisempana. Eli kyllä nekin ovat taidetta. Siitä, että kuinka paljon riippuu katsojan silmästä.

Valaisimet

Valaisimet ovat luotu suojaamaan lamppuja ja myöhemmin tuomaan visuaalista ilmettä. Aikasamanlainen tarina kuin moottiripyörien kanssa. Molemissa mietiään samoja asioita; muotoilua, värejä, kiiltoasteita ja materiaaleja. Valaimisissa ei välttämättä mietitä pakoputkien paikkaa, mutta sitäkin välillä.


Hauskaa, että kahdessa eri asiassa on niin paljon samoja tekijöitä ja samaa historiaa. Ja kyllä valaisimetkin on taidetta.

Arkkitehtuuri

Arkkitehtuuri on ehdottomasti taidetta, vaativaa sellaista. Täytyy miettiä asioita monesta vinkkelistä. Täytyy ottaa huomioon rakennuksen käyttötarkoitus, kulkusuunnat, huoneiden paikat ja toiminnot. Jos on kyse vaikka hotellista siinä täytyy ottaa hyvin monta asiaa huomioon. Kaiken tämän käytännöllisyyden lisäksi rakennuksesta on tehtävä hieno tai kiinostavan näköinen. 

Tässä on esitelmäni viime keväältä Arne Jacobsenista. Hän on tehnyt upean hotellin, jota henkilökohtaisesti pidän suurena taideteoksena. Etenkin aula on uskomattoman kaunis.

Abstraktit veistokset

Ovat taidetta, koska näissä on paljon symboliikkaa. Tietejät tietää, että Kätsä koulun pihalla on veistos makaavasta naiseta. Eihän se ole kummosen näköinen, mutta taiteilijalla on ollut siinä joku pointti. Jos sitä yrittää miettiä, niin kyllä se on taidetta. 

Abstrakteiden veistoksen tekeminen on myös haastavaa ja vaatii taitoa. Täytyy, miettiä materiaaleja, miten teen ison veistoksen, joka seisoo ulkona kesät talvet. Jos veistos on pienempi, niin kuinka pieni sen täytyy olla, että sen voi laittaa yksityiskotiin esille. Museoissa kyllä on tilaa.

Näissä veistoksissa mennään ajatus edellä. Kun lamppu päänupissa on syttynyt mietiään, miten saan sen toteutettua.

Lauleskelu

Sanavalinta tähän kohtaan on mielenkiintoinen. Itse laulaja-lauluntekijänä laulaminen ja sen kirjoittaminen on taidetta. Jos puhutaan pelkästä lauleskelusta, mitä tehdään vaikka työn lomassa, niin se ei mielestäni ole taidetta. Toisaalta se näyttää taiteelliselta, jos ompelet ja lauleskelet samalla. Kaksi piippuinen juttu. 

Puhutaan "kunnon" laulamisesta. Jokaisella on uniikki ääni, joka vaikuttaa laulamiseen ja tekstiin mitä laulat. Lyriikka on suuressa osassa, sitä musiikkia mitä kirjoitan ja esitän. Artistin sanoitus ja laulun yhteensovitus tekee siitä taidetta. Entä jos laulat, jonkun muun tekstiä? Tällöin tulkinta tulee suureen osaan. Jokainen lukee ja tuntee tekstiä eri tavalla, joten sen myös laulaa ei tulkitsee erilailla. Esimerkkinä lempiartistini Juha Tapion kirjoittama Pettävällä jäällä. Kuunelkaa Yön, Suvi Teräsniskan ja itse Tapion versiot. Niissä on hyvin paljon eroja, vaikka teksti on sama. Taideteoksia ne kaikki ovat.

Konsertit

Konsertit ovat mielestäni taidetta. Siinä yhdistyy monia instrumentteja, jotka luo yhdessä ehjän kokonaisuuden. Miettikää oopperoita ja orkestereita! Ne vasta hienoja onkin.

Mutta, mitä ehjä kokonaisuus tarkoittaa? Puhutaan musiikin näkökulmasta. Ensinnäkin kaikki soittaa rytmissä ja oikeassa vireessä on tärkeää. Myös se, että soitettavat instrumentit sopivat tyylilajiin. Esimerkiksi ukulele ja hevimusiikki ei välttämättä ole paras yhdistelmä. Musiikissa tärkeintä on se, että esittäjistä huokuu tavoiteltava tunne musiikin välityksellä. 

Tanssi ja streetdance

Nämä oli erikseen, mutta käsittelen näitä samaan aikaan, sillä streetdance on tanssin alalaji. Tanssi on kehollista taidetta. Musiikin ja kauniin tanssin yhdistäminen on monimuotoista taidetta. Sanoin kerran tanssinopettajalle, että tanssi on vain raajojen heiluttamista musiikin tahtiin. Ei oikeen tykännyt tästä kommentista, vaikka tiesikin, että huumorilla sanoin sen.

Siitä tuli mieleen, että onko juokseminen musiikin tahtiin taidetta? Ei. Se on vain tapa liikkua paikasta A paikaan B nopeammin kuin kävellen musiikin soidessa. Sama oikeastaan pätee muuhunkin liikuntaan vaitsi cheerleadingiin, taitoluisteluu, voimisteluun yms. Näissä kaikissa lajeissa on tanssin piirteitä. 

Ruoka-annokset

Ruoan avulla pysymme hengissä, mutta on selviytymiskeino taidetta? Vuonna kivi ja kirves ruokaan ei haluttu panostaa, sillä se oli välttämättömyys ei itsestäänselvyys kuin nykypäivänä Suomessa. Kun ollaan totuttu siihen, että saan ruokaa kaupasta, nopeasti ravintoloista tai tilattua netin kautta, on haluttu luoda elämyksiä sen ympärille.

Kuvittele, että saat eteesi Masterchef -ohjelman tasoisia mitä upeimpia annoksia. Kyllä siinä suu loksahtaa auki upeasta luomuksesta. Pidän osaa ravintola tason ruoka-annoksia taiteena. Kotiruokakin voi olla taidetta.

Eilinen makaronilaatikko ei ole kovin taiteellista, mutta se teko prosessi on taidetta. Mietin itseäni tässä tilanteessa. Silloin luon jotain uutta ja sen tekeminen tuntuu hyvältä. Tuntuu kuin olisin taidemaalari Ranskassa, vaikka olenkin opiskelija asuntolan keittiössä. Tunteet ovat vahva osa tataidetta. Jos jokin tuntuu hyvältä tai luo jonkilaista tunnetta, niin se on taidetta. Ja vaikka väkivaltainen teko tuntuisi hyvältä ja aiheuttaisi tuskaa,  niin se ei ole taidetta vaan laitonta toimintaa. Mutta se on eri keskustelu nyt puhutaan graffiteista.

Graffitit 

Nuoret pitää graffiteja esteettisinä ja hienoina. Monen muun mielestä ne vain pilaavat katukuvaa ja itseasiassa siitähän saa sakot, jos jää kiinni. Miksi?

Siinä pilataan toisen tekemää taidetta. Onhan se siltakin arkkitehtuurisesti taidetta ja sitten joku menee sen pilaamaan. Tai sitten sillasta alapuoliskosta tulee vieläkin hienompi. 

Kun olen katsellut graffiteja, huomaan että niissä on paljon symboliikkaa tai sitten lyhyesti ja ytimekkäästi todettu f*ck the police. Osa graffiteista on rumia, mutta useimmat ovat todella kauniita ja piristävät kivasti niitä siltojen alusia. Graffitit on taidetta.

Hauska fakta: Cheekin teini-ikäisenä on tehnyt graffitin Lahdessa yön pimeillä tunneilla. Se on edelleen paikallaan ja siitä on tullut myös pienoinen nähtävyys.

Maalaukset

"Vain maalaukset ovat taidetta", ovat monet sanoneet. Onko sellainen maalaus taidetta jossa on keskellä musta piste? Mielestäni ei. Miksi? Sen tekeminen ei vaadi aikaa tai luovuutta. Se ajatustyö, mistä muodostuu musta piste on taidetta. Jos näkisin sellaisen maalauksen ja taitelija selittäisi minulle, mitä ajan takaa. niin kyllä ajattelisin: "Aa, no kyllä tuo käy järkeen", ja hyväksyisin sen taideteoksena.

Entä Mona Lisa tai Huuto? Ovatko nämä maalaukset taidetta? Tässä palataan tatuointi kohtaan missä sanoin, että piirtäminen on taidetta, kyllä maalauksetkin ovat. Niihin voi upottaa todella paljon tunteita, symboliikkaa, historiaa ja mielipiteitä.

1 kommentti: