torstai 28. marraskuuta 2019

Muutama sananen työhyvinvoinnista

Työhyvinvointi ei kohdistu vain työpäivään, vaan myös muuhun elämään. Kun kokonaisuus on kunnossa jaksaa töissä ja vapaalla. Tässä postaksessa, kerron kuinka edistän työhyvinvointiani.

Uni


Uni on tärkeää ja valmistaa uuteen työpäivään. Nukun 8-9 tuntia yössä, jotta olen virkeä ja valmis uuteen päivään. Viikonloppuisin saatan nukkua, jopa 10 tuntia.

Päiväunia en harrasta, mutta jos oikein väsyttää suljen hetkeksi silmät ja lepäilen. Välillä laitan herätyksen 20minuutin päähän ja otan niinsanonut Power napit. Kun nukkuu yössä tarpeeksi niin ei tarvitse päivällä nukkua vaan voi keskittyä päivän tehtäviin.

Omat eväät töihin


Aika itsestäänselvä asia, mutta todella tärkeä. Suunnittelemme kotona viikon ruoat ja teemme ruoan edeltävänä iltana. Yleensä suunnitelemme ruokamme, siten että siitä saa min. 6 annosta, eli käytännössä, kaksi ihmistä syö siitä puolitoistapäivää. Otan töihin lämpimän ruoan lisäksi, erilliseen rasiaan vihanneksia, kuten kurkkua, tomaattia tai paprikaa. 


Teen myösvälipalan töihin. Yleensä se on maustamatonta jugurttia sekä marjoilla ja / tai hedelmillä. Hyvänä lisänä toimii pellavansiemenet, kauraleseet / -hiutaleet tai pähkinät. Mitä kaapista sattuu osumaan käteen. Jos unohdan eväät kotiin tai jugurtti on loppu, otan hedelmän mukaan, useinmiten omenan. Se ei ole niin täyttävä, mutta pitkälle silläkin pärjää.

Työpäivän aikana juon vettä n. 1-1,5l vettä, jota pyrin tekemään myös vapaapäivinä tai koulussa. Veden juonnin lisäksi, syön vapaapäivinä samoihin aikoihin kuin töissä ja 4-5 kertaa päivässä kolmen tunnin välein.

Taukojumpat


Töissä seison lähes kokoajan, mutta silti veneyttelen selkää, parannan ryhtiä, pyörittelen hartioita ja nilkkoja. Jalat tulevat hiukan kipeiksi kokoaikaisesta seisomista, joten pidän tarpeen tullen istumataukoja ja ravistelen jalkoja. Tehdessä istualteen töitä, koitan pitää rythini kunnossa,vaikka tekisi mieli maata tuolilla.

Liikunta töiden ulkopuolella


Liikuin nyt vähemmän kuin koulussa ollessani. Nostatan liikkumistani, kävelemällä pidemmälle bussipysäkille ja kävelemällä kauppaan. Matalankynnyksen liikuntatapoja, joita itsekäytän on pienet kävelylenkit metsän siimeksessä ja kotona 20-40 minuuttia kestävien ohjeistettujen treenien tekeminen Youtubesta. Suosittelen! Ne ovat tehokkaita eikä tarvitse lähteä kotoa ja eikä myöskään ihmeellisiä jumppavälineitä tarvita. Jos on fiilistä saatan myös käydä kuntosalilla.

Ystävien näkeminen, perheen kanssa olo ja oma aika


Työn ulkopuolisista sosiaalisista suhteista on hyvä pitää kiinni. Töiden jälkeen nään kotona äitini kenellä kerron miten työpäivä sujui ja kyselen hänen päivästään, illalla viestittelen kavereiden kanssa ja kysele heiltä kuulumisia sekä näämme myös silloin tällöin joka olen todella piristävää.

Joskus haluan olla yksin kotona ja on ihanaa. Nukun pitkään, ja oleskelen pyjamassa koko päivän, katselen Youtube -videoita sängystäni tai katselen TV:tä, teen hyvää ruokaa ja näin joulun alla askartelen joulukortteja ja -lahjoja.

Kuuntele kehoasi ja mieltäsi


Tuo on kliseisin lause tässä blogissa, mutta selitän siihen liittyviä seikkoja. Otetaan puheeksi ensiksi liikunta. Jos olet pari päivää sitten kuntoilut ja kehosi ei ole palautunut vielä siitä, niin ei tarvitse tehdä samankaltaista treeniä seuraavaksi. Kokeile vaikka joogaa, mikä venyttää lihaksia tai venyttele muuten vain hyvän musiikin tai kivan podcastin mukana. Jos ei jaksa treenata, älä tee sitä, joskus on kiva ylittää oma jaksamisen kynnys, mutta on myös ok olla tekemättä yhtään mitään.

Jos ei jaksa tehdä kotona sitä makaronilaatikkoa, niin silloin tällöin on iha ok tilata lähikebulasta illallinen tai hakea einesruokaa kaupasta, kunha  se ei ole joka päiväistä. Herkut ovat ok viikonloppuisin saunan jälkeen tai pieni suklaapatukka rankan työpäivän jälkeen. Pitää muistaa vain kohtuus kaikessa.

1 kommentti:

  1. Loistavaa pohdintaa Iina! Työhyvinvointi koostuu tosiaan monesta eri osa-alueesta ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ihminen kun on psykofyysinen kokonaisuus. On hyvä, että näin työurasi alussa kiinnität asiaan jo huomiota.

    VastaaPoista